CREIXEMENT I DECREIXEMENT
Anàlisi
 

1. VARIACIONS D'UNA FUNCIÓ

Observa les gràfiques següents. Recorre els punts de cada gràfica movent el punt P de cada una d'elles i fixa't en els valors que van sortint a cada una de les escenes.

ACTIVITAT 1: Omple la taula que tens en el full de treball amb algunes de les dades que et van sortint en cada una de les escenes.

Gràfica 1                                                                Gràfica 2                                                 Gràfica 3
Esta unidad interactiva requiere la máquina virtual de Java J2RE. Esta unidad interactiva requiere la máquina virtual de Java J2RE. Esta unidad interactiva requiere la máquina virtual de Java J2RE.

1.1-Un cop anotats els valors i observat el seu comportament respon en el full de treball les següents preguntes:

a) Què succeeix en cada una de les funcions quan va augmentant els valors de les abscisses?

b) És el mateix el comportament de les tres funcions? Per què?

c) Indica quina de les gràfiques de cada funció correspondria a una funció creixent, quina a una funció decreixent i quina a una funció constant. Raona la teva resposta.

d) Una funció sempre serà creixent? I decreixent? I constant? Raona la teva resposta.


ACTIVITAT 2: Observa les següents gràfiques de funcions. Com podràs comprovar una funció no és sempre creixent, o bé decreixent o constant, sinó que té "variacions". Mou el punt P al llarg de la funció i observa els valors que surten.

         
Gràfica 4                                                                                                 Gràfica 5
Esta unidad interactiva requiere la máquina virtual de Java J2RE. Esta unidad interactiva requiere la máquina virtual de Java J2RE.
2.1-Observa les escenes i anota en el full de treball on és creixent i on és decreixent cada una de les funcions. (Fes servir els intervals)

Esta unidad interactiva requiere la máquina virtual de Java J2RE. 2.2-Observa l' escena i escriu en el full de treball quina és la variació (creixement i decreixement) que creus que té la funció representada en l'escena de l'esquerra i entre quins valors.

Aquells punts on la gràfica d'una funció passa de crèixer a decrèixer, o bé de decrèixer a crèixer s'anomenen extrems de la funció. S'anomenen Mínims relatius (valls), aquells punts on la gràfica passa de decrèixer a crèixer, i Màxims Relatius (cim de muntanya) quan la gràfica passa de crèixer a decrèixer. Al màxim de la gràfica on el valor de la funció és més gran que tots els valors de la funció s'anomena màxim absolut (pic més alt, Everest). Al mínim de la gràfica on el valor de la funció és més petit que tots els valores de la funció s'anomena mínim absolut.
Esta unidad interactiva requiere la máquina virtual de Java J2RE.

2.3.-En l'escena següent recorre la funció amb el control P i anota en el full de treball quins són els punts màxims i mínims relatius de la funció. Escriu també, si és possible,les coordenades del màxim i mínim absoluts.


    continuïtat  
           
 

Susanna Igual López

 
© Ministerio de Educación. Año 2010. INS F. X. Lluch i Rafecas
 
 

Licencia de Creative Commons
Los contenidos de esta unidad didáctica están bajo una licencia de Creative Commons si no se indica lo contrario.