Mesures de longitud
El metre. Múltiples i submúltiples
 

2.1.- El metre.

L'Acadèmia de Ciències de París va prendre l'encàrrec de l'Assemblea Nacional Francesa de dissenyar un sistema d'unitats de mesura que fos fàcil d'utilitzar i que servis per a tot el món. Al 1791 va determinar que la unitat de mesura de longitud seria el metre, i el va definir com la deumilionèsima part del quadrant d'un meridià terrestre. És a dir, la distància des del Pol Nord fins a l'Equador dividida en deu milions de parts.
Per a concretar aquesta distància es van realitzar els mesuraments necessaris i es va fabricar el metre patró. El metre patró és la mesura de la longitud que hi ha entre dues marques en una barra de platí iridiat que es conserva a l'Oficina Internacional de Pesos i Mesures de Sèvres, prop de París, a França.
Actualment, perquè la distancia metre no depengui d'un objecte que es pugui deteriorar, es defineix el metre prenent de referència la velocitat de la llum. És la distància que recorre la llum en el buit en 1/299792458 de segon.


2.2.- Múltiples i submúltiples del metre.

Per a poder expressar amb més facilitat distàncies majors i menors que el metre es van concretar els seus múltiples i submúltiples, afegint-hi uns prefixos agafats del grec i del llatí.
El valor de les unitats va de deu en deu, igual que en el nostre sistema de numeració, cosa que facilita el canvi d'unitats.
Els símbols no són abreviatures, has de posar-los com estan aquí, amb lletra minúscula, sense punt i sense afegir 's' encara que sigui en plural.

 

Prefix

 

Nom de la unitat

Símbol

Per als múltiples

quilo-

significa 1000 vegades

quilòmetre

km

hecto-

significa 100 vegades

hectòmetre

hm

deca-

significa 10 vegades

decàmetre

dam

 

 

unitat principal

metre

m

Per als submúltiples

deci-

significa la dècima part

decímetre

dm

centi-

significa la centèsima part

centímetre

cm

mil·li-

significa la mil·lèsima part

mil·límetre

mm


Aquestes unitats són les més utilitzades però n'hi ha d'altres. Segurament hauràs escoltat alguna vegada que, per a expressar la grandària de virus i cèl·lules, s'usa el micròmetre o micra. El micròmetre també és un submúltiple del metre, és la mil·lèsima de mil·límetre, per tant és la milionèsima part del metre.

Cal posar molta atenció al fer una mesura i usar l'instrument adequat a l'exactitud requerida.
Haver agafat malament una mesura pot fer que haguem de repetir un treball després d'haver-lo acabat.

4.- Ordena les unitats de longitud:

 

A l'escena de la dreta hi ha les unitats de longitud desordenades. Ordena-les mentre les vas col·locant a la part de dalt.

 


       
           

  Autor: Eduardo Barbero Corral (Adaptat per Lluís Bosch Casas)
 
© Ministerio de Educación , Política Social y Deporte. Año 2005
 
 

Licencia de Creative Commons
Los contenidos de esta unidad didáctica están bajo una licencia de Creative Commons si no se indica lo contrario.